2008-11-13

Att göra verb av substantiv...

... är väl inget fel i sig om det rör sig om ett vanligt ord. Vi har ju svårt att tycka att ordet "mejla" är så hemskt. men häromdagen hörde jag den socialdemokratiske politikern Håkan Juholt tala om den svenska militära insatsen i Afghanistan som "FN-mandaterad". Vad han menade var väl att insatsen skedde inom ramen för ett FN-mandat. Jag tror inte FN-mandat är ett ord som gemene man kommer att använda ofta så jag tycker man skall undvika denna "verbifiering". Jag tror att politikerna i riksdagens utrikesutskott svänger sig med sådana här uttryck - det är ju en del av deras vardag - men förstår vanligt folk vad de talar om?

Men är det en anglicism? Jajamensam! Det är bara att "googla" (se där ett engelskt ord som blivit vedertaget) "define mandate" så får Du se!

Förresten, samma dag såg jag en intervju med en säkerhetschef på en stor butikskedja som sade något i stil med att "om en person stjälat vid ett tillfälle ...". Han menade "stulit"... men detta var ju ingen anglicism, bara ett präktigt språkfel, men det vete sjutton om inte det kommer att bli vanligare ... håll öronen öppna i framtiden.

1 comment:

Lilja said...

Härligt inlägg! Vi måste helt klart värna om det svenska språket :)

Tack för "inputen" ;)