2008-10-05

Farbror Joakim i pengabingen

I dessa finanskrisens dagar märker man hur dålig uppfattning journalister har om hur man uttalar och skriver stora tal. De använder oreflekterat engelska benämningar. Redan på nivån 1000 miljoner (1 miljard) använder de den engelska termen "billion" och översätter den med "biljon". Som man ser av tabellen nedan hamnar man en faktor 1000 fel. I dag hörde jag sammanblandningen mellan svensk och engelsk "triljon". Då begår man ett fel på en faktor en miljon.

Svenska---Engelska------Värde--Prefix
=====================================
Miljon----Million-------106----Mega
Miljard---Billion-------109----Giga
Biljon----Trillion------1012---Tera
Biljard---Quadrillion---
1015---Peta
Triljon---Quintillion---1018---Exa


Det som står under kolumnen "Värde" uttalas t.ex. "tio höjt till 6" , en etta och 6 nollor efter.

4 comments:

Anonymous said...

Intressant att få veta detta. Jag visste att miljard är lika med billion på engelska, och att en biljon på svenska är mer än en billion på engelska. Men jag visste inte ens att det ordet "biljard" fanns som räkneord, jag trodde det enbart var ett spel! Visste inte heller att en triljon på svenska är mycket mer än en trillion på engelska. Det är väl det att man så sällan har användning för dessa stora tal... men det här är ju verkligen något som borde läras ut i skolorna, en förväxling mellan t ex billion och biljon kan ju bli ödesdiger... en fråga: finns det alltså något som heter kvadriljon och kvintiljon på svenska, fast det är större tal än de quadrillion och quintillion?

Bosse Steiner said...

Ja. Det är bara att fortsätta på den inslagna linjen. Triljard, kvadriljon, kvadriljard, kvintiljon, kvintiljard, sextiljon, sextiljard, septiljon, septiljard, oktiljon, oktiljard, nonildon, noniljard, deciljon, (10 upphöjt till 60 nollor) deciljard. Sedan tar mitt kunnande slut ...

F said...

Detta var intressant!
Jag har bara en fundering; är det inte skillnad på amerikansk och brittisk engelska när det gäller den svenska miljarden?

Anonymous said...

En svensk miljard är 10^9, en amerikansk billion är lika stor. En brittisk milliard är 10^9 den med. Det är således amerikanarna som har annorlunda ord för dessa tal.