2009-11-20

Är Carl Bildt ett heltal?

Debattsajten Newsmill är en tummelplats för skrivglada människor och för det mesta är skribenterna inte särskilt benägna att använda anglicismer. Men nu har det kommit en helt otrolig anglicism!

Så här skrev Håkan BG Jönsson:

"... eller någon som är integer och egensinnig som Carl Bildt?..."

Jag som har ingenjörsutbildning vet att på engelska betyder "integer" heltal. Är det det skribenten menar eller är det något annat? Är "integer" ett svenskt adjektiv och i så fall vad betyder det? Att någon besitter integritet, kanske? Och hur uttalas det?

Suck!

3 comments:

Anonymous said...

Integer kommer ur det latinska och översätts "oberörd" eller "hel". Ordet används dock med innebörden "utan fel" eller "omutbar". Exempelvis en revisor bör vara integer. Ordet kan användas som adjektiv eller adverb. Substantivet är integritet, det har du rätt med.

Jag slutar aldrig att förundras över att så många svenskar har problem med ord som har ett latinskt ursprung. Kanske skulle man inte ha tagit bort det latinska språket ur skolorna?

Sven Grahn said...

Ok, det verkar finnas ett "svenskt" ord somheter integer. Men hur uttalas det?

Sen är det typiskt att ordet dyker upp på Newsmill. Där växer det språkiga ogräset tätt.

mja said...

Jag vet hur integer uttalas på lidköpingska. Antagligen uttalas det inte alls så på TV-svenska och det är svårt att beskriva uttalet i skrift. Efter minst ett par hundra år (antar jag) av användning i lidköpingskan, så finns det i alla fall inga likheter i hur det uttalas på latin, jag brukar få kritik när jag uttalar "latinska" ord "fel" av förståsigpåare. Den lidköpingskan som jag växte upp med, använde väldigt många "latinska" ord och uttryck, speciellt i de lägre samhällsklasserna (som sjömän och fiskare hörde till), mycket fler än skriv- och TV-svenskan, antagligen kommer de flesta av orden från andra språk än latinet, eftersom Lidköping haft flitig sjöfart till sydeuropa sedan vikingatid. I lidköpingskan betyder det att någon är stadig och stabil, oftast lite för egen och svår att ändra på.