2008-09-26

Vart tog hemmafrun vägen?

Jag såg idag på Aftonbladets hemsida en liten rubrik: "Husfruar och affärskvinnor. Kolla in de senaste kändisbilderna". Ja på tyska heter det ju Hausfrau, men det kan väl knappast vara inspirationen! Det är troligen TV-serien "Desperate Housewives" som spökar.

Man undrar om det finns en subtil skillnad mellan "husfru" och hemmafru"? Är det första finare än det andra?

3 comments:

Anonymous said...

Det är stor skillnad. Husfru är en yrkestitel, enligt wikipedia är det: kvinna som är arbetetsledare för personal på hotell, restaurang, konferensanläggningar eller i vissa privathem. Det är alltså frågan om en avlönad anställning, vilket som bekant inte hemmafru är. Jag har inte läst artikeln i Aftonbladet, men jag antar att "husfruar" där inte syftar på dem som har den titeln på hotell och restauranger osv., utan det är nog "Desperate housewives" som spökar.

Anonymous said...

Mycket intressant, men som Du säger, Aftonbladet menade nog hemmafru.

Tobias Harding said...

Är inte "husfru" det historiska ursprunget till ordet "hustru"? Den historiska funktionen som kvinnan som leder hushållet torde vara snarlik den som nu utövas yrkesmässigt, t.ex. på hotell. Den historiska versionen skulle jag dock snarare översätta med "lady of the house" än med "housewife".